jurnal

săptămâna 1. rezumat și de la capăt

2% din an a trecut. Repede. Frumos.

O seară liniștită de duminică. Cacao cu lapte, biscuiți și un film. Nici prea-prea, nici foarte-foarte: Transformers (I). Numai bun pentru a nu-mi bate capul prea tare, și fără de lacrimi. Că deh… eu nu plâng doar la drame şi filme siropoase, ci și la SF-uri… Iar până am finalizat micul jurnal din săptămâna întâi, a început și să terminat și Æon Flux. Nu-i cel mai bun film al lui Charlize Theron, dar trecem cu vederea cu gândul la Sweet November și Avocatul diavolului.

Revenind la subiect… îmi propun o analiză săptămânală, scurtă. Ce a fost, ce-am învățat, ce-am pierdut, ce-am câștigat. Un fel de jurnal, public. În acest fel mi-e mai greu să mă ascund după scuze ridicole, că nu se cade. Dar cu siguranță nici nu voi putea fi mereu sinceră 100%.

Ce s-a întâmplat? Am trecut din 2013 în 2014. Unii zic că-i de bine, alții că nu se știe. Poftim?! Sigur e de bine, că doar am ajuns până aici și mergem mai departe. Sănătoși, pe cât se poate. Cu speranță, cât încape. În noaptea dintre ani, în clipa când numărătoarea a ajuns la 3, 2, 1, la mulţi ani!, nu mi-am pus nicio dorinţă… dar mi-au dat lacrimile. Nu știu de ce, nu știu de unde. Ca la aterizarea avionului. O bucurie interioară, un hop trecut, o speranță înflorită? Un mix din toate astea, probabil. Dar serios, anul acesta nu mi-am pus nicio dorință. Să îl trecem cu bine și fericiți, asta e tot ce vreau. De fapt, nici nu-i puțin. E totul. Am avut o săptămână de vacanță, ceea ce a fost minunat. De revelion am fugit din București, împreună cu câțiva prieteni și cu copiii. Noi n-am reușit să punem schiurile în picioare, dar cei mici au făcut-o și asta e cel mai important. Poate le prind gustul. Noi am reușit să prindem gustul vinul fiert de la baza pârtiei, care vin a fost excelent sub razele soarelui :). Ne-am dat cu sania și ne-am amintit de copilărie. În jur, totul era verde, ca într-a vară nesfârșită. Zăpada artificială și-a făcut însă datoria și ne-a arătat cum e iarna: albă. Am petrecut de revelion, chiar și în următoarea seară și poate nu au fost cele mai bune condiții (am cam dat cu capul de tavanul mansardat 🙂 ), poate ar fi fost mai ușor dacă am fi lăsat copiii la bunici, dar așa cum a fost, eu m-am simțit excelent. Întorși acasă, am petrecut puțin în lumea copiilor, cu o prințesă, baloane, jocuri… şi evident cu o frumuseţe de pictură de faţă. Pentru cine nu ştie… se şterge greu de pe faţă, din păr, din sprâncene 🙂

Ce-am învățat? Că nu-i grabă, când nu-i grabă. Deci nici rost de a merge la turație maximă. Că odihna nu-i de dat la o parte. Trăim că să ne putem bucura de ceea ce ne înconjoară, nu ca să apucăm să facem cât mai multe. Că se poate trăi foarte bine fără semnal, doar că e puţin neplăcut să nu poţi răspunde unor mesaje şi urări de an nou… Dar nu cu mult timp în urmă, pe vremea scrisorilor trimise prin poștă, nimeni nu aștepta un răspuns mai devreme de câteva zile bune. Acum măsurăm așteptarea în minute, cel mult ore. Posibilitatea de a comunica mai repede (instant) trebuie să fie un avantaj, nu o corvoadă. Tehnologia facilitează lucrurile, nu ne obligă să ne schimbăm obiceiurile. Noi suntem cei care schimbăm (sau nu) lucrurile, așa cum le știm. Tradiţiile… sunt cele a căror lipsă şi autenticitate am început să o resimt. Și voi pleda pentru tradiții, căci avem nevoie de ele. Am reținut o vorbă dintr-o emisiune de astăzi (Vocea Satului, reluare din 2013). Un meșter clopotar, tânăr dar iscusit, spunea că respectarea tradițiilor ad literam nu te dezvoltă. Are dreptate, nu vreau să uit această idee și de aceea o și notez aici.

Ce-am pierdut? Ce-am câștigat? Împreună cele două, că sunt mână în mână. N-am pierdut timp, ci am câștigat clipe pe îndelete. Și vorbind la modul general, săptămâna aceasta am câștigat cu toții, căci au început multe proiecte bune, făcute din inimă, nu pentru câștig.

2014_sapt1_

12 thoughts on “săptămâna 1. rezumat și de la capăt

 1. Oh, graba nu este buna deloc. Constiincios fiind din nastere si datorita educatiei primite probabil, mi-am dat seama relativ tarziu ca nu trebuie sa te grabesti. Mai bine mai tarziu decat niciodata. 😆

  1. De obicei, e nevoie şi de stangul si de dreptul pentru a inainta. Mai devreme (sau mai tarziu…) o sa fie si pasii facuti cu dreptul.

  1. Multumesc frumos 🙂
   Saptamana asta am target sa fiu un om frumos? Trebuia sa-mi fi spus de luni… 😀
   O saptamana minunata sa ai, G!

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.