alegeri

Cum să facem rost de timp?

Avem nevoie de timp, de mai mult timp. Avem nevoie de timp pentru a realiza tot ceea ce ne propunem, pentru a face lucrurile mai bine, pentru putea face toate acele lucruri lăsate „pe mâine”. Avem nevoie de timp pentru a ne îndrepta greșelile, pentru a iubi mai mult, pentru a-i suna mai des pe oamenii dragi, pentru a face pentru noi înșine tot ceea ce amânăm. Avem nevoie de timp pentru a merge la un control de rutină la doctor, avem nevoie de timp pentru a face lucruri banale după care tânjim.

Avem nevoie de timp și asta e normal. Avem nevoie de timp și nu-l putem stăpâni, căci nu este al nostru. Avem nevoie de mai mult timp și ne spunem că asta e viața, cu limite și probleme, și toate înghesuite într-o măsură de timp.

Dar oare… ceea ce ține de noi, facem? Ne eliberăm agenda de toate acele lucruri inutile, activități care nu ne sunt necesare, întâlniri obositoare, ședințe fără folos, ore făcute cadou oricui altcuiva, numai nouă nu? Căci toate acestea pot fi reprezenta exact acel timp după care plângem.

Am învățat asta în timp… și încă nu suficient de bine. Dar măcar atât încât să îmi dau seama că stă în puterea mea să schimb multe (chiar dacă nu totul), că eu decid pentru mine (chiar și atunci când îi las pe alții să aleagă), că timpul ne este aliat dacă îi lăsăm libertatea să fie, că timpul ne respectă ordinea de zi atunci când și noi îl respectăm.

Cum am putea cere, fără să ne arătăm interesul? Cum am putea câștiga, fără să ne pese? Cum am putea să obținem mai mult timp, cât timp în încărcăm pe tot cel deja primit? Eliminând cu atenție inutilul zilei de astăzi, facem loc pentru ceea ce avem cu adevărat nevoie.

 

© Iustina Dorobanțu, septembrie 2018

Gânduri, experiențe și idei – le împart cu credința că învățăm unii de la alții, că sunt experiențe pe care este nevoie să le parcurgem integral, dar și unele pe care le putem trăi prin ochii altora. Nu-s lecții învățate în școală, nu-s profesor de viață, n-am diplome care să ateste că ceea ce spun are valoare de adevăr; sunt om ca și tine, mânat de dorința de a avea o lume mai bună, o lume pe care o putem construi împreună, om cu om, zi de zi.

11 thoughts on “Cum să facem rost de timp?

    1. M-ai topit!
     Mulțumesc mult pentru aceste cuvinte. Chiar asta încerc, să transmit din ceea ce am învățat eu, ca alții – poate – să se dea cu capul mai puțin de pragul de sus.
     EU nu ajung mereu pe la tine, și mai ales nu repejor, dar feedly își face treaba și tot ce-i necitit e colectat acolo, pentru zile din viitor.

 1. Bună dimineața, IUSTINA ! 🙂

  În urmă cu cîteva minute am trecut în ” FUGĂ” 🙂
  pe la ” PRIMUL meu POST ” 🙂 🙂 🙂

  http://aliosapopovici.wordpress.com/2009/03/25/

  și-am dat de ” GRAVATARUL ” domniei tale 🙂
  lucru care m-a BUCURAT 🙂 și îndemnat să TREC din NOU pe AICI 🙂
  să văd ce mai faci și ce mai POSTEZI ! 🙂
  TITLUL postării de FAȚĂ mă bucură și mă motivează mai ales că………………….,
  NU mai am 28 de ANI 🙂 ci………………….
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2018/02/09/
  Sper din toată inima ca DIALOGUL nostru VIRTUAL să reînceapă ! 🙂
  Până atunci însă,îți doresc din toată inima o TOAMNĂ
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2018/09/02/
  cât mai LUNGĂ și FRUMOASĂ 🙂 chiar dacă se anunță RĂCOROASĂ ! 🙁
  Cu stimă,
  Alioșa ! 🙂

  1. Oooo, lume veche, lume nouă!
   Bun revenit pe aici.
   Iar adevărul e că și eu am mai trecut doar rar prin vizită și fără să las semne, că, deh, timpul nu-i chiar extensibil, cum îmi place mie să visez.

  1. Oooo, lume veche, lume nouă!
   Bun revenit pe aici.
   Iar adevărul e că și eu am mai trecut doar rar prin vizită și fără să las semne, că, deh, timpul nu-i chiar extensibil, cum îmi place mie să visez.

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.