alegeri

despre alegeri

Viața este suma alegerilor pe care le facem. La propriu. Sau poate media. Oricum, e clar că nu putem conta pe cea mai bună alegere ca fiind salvatoarea tuturor celorlalte alegeri.   

Vrem sau nu, o recunoaștem sau nu, fiecare clipă cere o alegere. Și o facem – în mod explicit sau nu, în mod conștient sau nu, poate mai mult sau mai puțin inspirat, schimbând macazul dinspre cea mai posibilă turnură a lucrurilor spre una cu totul neașteptată sau lăsând ca totul să curgă ca și cum nici nu am fi prezenți.

Alegerile unei zile sunt nenumărate. Au startul încă din zori – când alegem cum ne trezim, cum ne avântăm în tot ceea ce urmează – și continuă de-a lungul zilei, luând tot felul de forme, până când seara târziu închidem bucla și decidem asupra primului aspect al următoarei zile. Până și visele ne cer să facem alegeri.

Ne-am obișnuit să trecem prin viață făcând o mulțime de lucruri pe pilot automat. Cât timp totul funcționează bine și în avantajul nostru, este în regulă și este practic. Dar nu și atunci când ajungem să luăm decizii și să facem alegeri fără a le face cu adevărat, fără a gândi, fără a pune în balanță lucrurile, fără a ne întreba inima, ci doar aplicând în mod repetat rețete fixe și vechi unor timpuri noi.

Mai se întâmplă ca uneori să lăsăm la voia întâmplării ceea ce nu ne afectează prea tare. Alteori renunțăm la a ne mai lupta pentru noi înșine atunci când oboseala devine mult prea apăsătoare. Din păcate, astfel momentele sunt interpretate de alții drept slăbiciuni, uneori atrăgând avalanșe de comportamente și evenimente care ar fi putut să nu aibă loc niciodată. Ajung să se influențeze reciproc – ne-alegerile noastre și alegerile superficiale, vinovate sau nevinovate, alte altora.

Mai sunt și alegerile salvatoare, care ne reamintesc că minunile există și sunt – cum de-am putut uita – la îndemâna tuturor celor ce le caută.

Mai sunt alegerile mărunte și conștiente care ne fac să ne simțim vii și bogați, chiar și în simplul act alt privirii unei frunze care se desprinde de creangă. Sunt alegerile care ne duc pașii pe drumuri diferite, necunoscute și care ne învață lucruri noi.

Un simplu salut, un banal “bună ziua”, un zâmbet cald trimis unui necunoscut – sunt toate alegeri care schimbă felul în care un altul trece prin viață astăzi – și toate alegerile pe care le va face mai departe sunt influențate de acestea.

Suntem suma alegerilor pe care le determinăm în lume. Sau poate media. Oricum, cea mai bună alegere pe care o facem, cel mai măreț act de bunăvoință și omenie, nu poate cumpăra tot ceea ce nu a funcționat în rest.

Fiecare alegere contează. Fiecare clipă. Fiecare gând. Fiecare gest. Nicio abatere nu rămâne fără efect. Și nicio minune fără însemnătate.   

2 thoughts on “despre alegeri

 1. Se spune că de fapt, noi am făcut cele mai bune alegeri ale fiecărui moment în parte.
  Asta nu contrazice neaparat cele scrise de tine. Este normal să dăm atenție fiecărei alegeri pe care o facem, cel puțin pentru cele făcute conștient. Celelalte… cred că vin din interiorul nostru, poate de aceea nu ne apar în zona conștienței.

  1. Sunt de acord că facem mereu cele mai bune alegeri pe care le putem face… și cred că le facem ținând cont de context, experiență, temeri, așa că sunt cele mai bune pe care le știm face.
   Pe de altă parte, eu am vrut să atrag atenția că facem o mulțime de alegeri și nu împrejurările ne determină viața, ci noi înșine. Pentru a ne crește șansele în ceea ce facem, este nevoie să fim cât mai prezenți și atenți. Iar când lăsăm lucrurile în seama altora, să ne asumăm decizia știind cum se vede din exterior.
   Este foarte mult de spus pe tema asta. Am vrut ca măcar să trag un semnal de alarmă pentru cine are nevoie. În fond, putem învăța unii de la alții, iar internetul are un mare merit în acest sens. Să-l folosim! 🙂

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.