alegeri

Cât de păcălibil ești?

Cu toții putem fi păcăliți, unii mai mult, alții mai puțin, unii pentru o perioadă mai lungă de timp, alții pentru mai puțin, unii cu povești complicate și bine țesute, alții cu doar puțin fum aruncat în nas.

Dar nu-i asta problema – cât de ușor poți fi păcălit, ci cum reacționezi când ți se întâmplă (și nu știi că ai picat pradă unei farse).

Crezi ceea ce ți se arată/spune dacă o face un om în care ai încredere? Chiar dacă este clar, din punct de vedere rațional, că nu are o sursă sigură a informațiilor?

Crezi că un citat îi aparține cuiva, atunci când i-a fost trecut numele sub text?

Crezi veștile care îți fac inima să bubuie, deși realizezi că sunt turnate fix în forma care te face să reacționezi?

Iar în toate acele momente, când îți dai seama că poate nu-i adevărat, dar impulsul de a reacționa este mai puternic…

…iei decizii asupra cărora nu se poate reveni?

…lași să scape gânduri dure sau vorbe grele?

…ajungi să faci parte din angrenajul de distribuire a unor informații dăunătoare?

[sursa foto]

Când ajungem să realizăm cât de ușor putem fi duși de nas, ne simțim mici, mici și poate fără putere în această lume.

În clipa în care realizăm că depinde de noi dacă reacționăm sau nu, sau cum o facem, dacă dăm curs unei provocări sau temperăm apele, dacă aruncăm înapoi cu răutate sau nu, dacă o dăm mai departe altora sau oprim șirul, dacă propagăm informații eronate sau răuvoitoare sau dacă spunem stop, atunci simțim cât de MARI suntem cu adevărat, cât de importanți în angrenajul acestei lumi, înțelegem că fiecare gest al nostru contează, că avem mult mai multă putere decât ne imaginăm.

Șansele de a fi cât mai puțin păcălibili țin de exercițiul zilnic, de atenția pe care o acordăm întâmplărilor prin care trecem, de modul în care le cântărim sau le ignorăm veridicitatea, dacă ne lăsăm duși de val sau ne punem semne de întrebare. Vom deveni vreodată experți? Nu știu, dar cu siguranță putem face ceea ce ține de noi pentru a distinge din ce în ce mai clar adevărul de neadevăr.

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.