alegeri

Câte „de ce?”-uri încap între gânduri?

De ce să râzi când vrei să plângi?
De ce să plângi când vrei să râzi?
De ce să te gândești ce-ar zice unii?
De ce să te oprești din drum?
De ce pare nerealistică afirmația „Nu există limite” și de ce, cu cât nu credem ceva, cu atât ne îndepărtăm mai rapid de orice încercare de a afla mai multe? De ce ne aducem deseori aminte „nu da vrabia din mână pe cioara de pe card” chiar atunci când suntem pe punctul de a  face pasul către ceva nou? De ce ne imaginăm ce s-ar putea întâmpla, în loc să vedem cu adevărat ce se întâmplă făcând o anume alegere? De ce ne căutăm limite, acolo unde ele nu există? De ce avem așteptări prea mari de la alții?
Și de câte ori, citind toate aceste întrebări, te-ai pregătit să răspunzi „Păi, pentru că…”?
De multe ori, după „pentru că…” urmează o scuză.
[sursa foto – necunoscută, căci marele www i-a pierdut urma primei…]
Scuzele nu duc mai departe. Au calități incontestabile: sunt confortabile, liniștitoare, explică, găsesc sens și logică. Toate acestea le fac înșelătoare.
Și pentru că nu există cu adevărat (ai ținut vreodată în palme o scuză? avea formă? culoare?), scuzele pot să dispară, pot să nu mai apară, să nici nu fie. Iar în loc de scuze pentru limite, putem să ne construim poduri, putem să ne suim în mijloace de transport și să călătorim precum gândul. Și, odată ajunși pe noul drum, putem să privim în urmă și să ne mulțumim pentru decizie.
Alegem în funcție de cum ne este mai potrivit. Dacă este să fie scuzele, măcar să o știm, să o facem conștient. Iar de alegem să nu fie scuzele, știm că ține doar de noi înșine să renunțăm la scaunul nostru albastru. Mai apoi, ar fi bine să ne verificăm constant busola… căci ne avertizează Yuval Noah Harari spune în Sapiens – Scurta istorie a omenirii:
„Nu există nicio cale de ieșire din ordinea imaginară. Când distrugem zidurile închisorii noastre și ne îndreptăm spre libertate, mergem de fapt în curtea mai spațioasă a unei închisori mai mari.”

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.