alegeri

Gând. Despre libertate.

Îmi tot venea în minte în ultimele zile următorul îndemn:

Acordă-ți libertatea de a fi un om liber! E un cadou minunat.

Am tot amânat să-l postez și puneam acest lucru pe seama procrastinării, a faptului că mai aveam de adăugat câteva cuvinte și trebuia să găsesc cum să le așez. Mă gândeam în primul rând să subliniez că ține de fiecare în parte, că este o alegere intenționată și o decizie. Vine din interior, deși de multe ori așteptăm libertatea din exterior, din partea altora, fie că o privim ca un drept sau ca un beneficiu excepțional. Însă doar libertatea acordată interior de propria persoană este cea care se reflectă în exterior pentru ca apoi să se întoarcă și să bucurăm de ea.

Amânam să scriu aceste cuvinte și de fiecare dată dădeam la o parte sentimentul că aștept cumva o validare. Iar acum tocmai mi-am găsit răspunsul și completarea ideii pe care voiam să o exprim. Las deoparte cartea și transcriu aici câteva rânduri.

Totuși, nu libertatea are ultimul cuvânt. Libertatea este doar una din fețele monedei și doar o jumătate a adevărului. Libertatea este doar aspectul negativ al întregului fenomen, al cărui aspect pozitiv este responsabilitatea. De fapt, libertatea este în pericol să degenereze într-un singur capriciu dacă nu este viețuită în termenii responsabilității. 

Omul în căutarea sensului vieții – Viktor E. Frankl

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.