rânduri de gânduri

Gând. Log.

Te duci într-un loc. Omul locului vorbește. Te captează. Poți să taci, să asculți și mai apoi să pleci.

O mulțime de ochi sunt ațintiți asupra ta. Despre gândurile lor nu prea știi. Poate sunt cu tine, poate nu. Îți poți începe monologul, îl poți face exact atât cât dorești, apoi mulțumești și pleci.

∼∼∼

În tăcere rămânem de multe ori nevorbiți, tocând mărunt gânduri. Rămânem departe unii de alții. Sau, poate, păstrăm pentru sine remarci inutile.

Invitând la dialog, aflăm despre noi mai mult decât despre alții. E nevoie de curaj, de energie și de a nu ne sătura vreodată de vorbe prea mărunte, căci – de sunt – nu are vreo vină cel ce le spune. Dincolo de posibile etichete, e un întreg context, o istorie de viață, o perspectivă.

Monolog sau dialog. Tu ce alegi?

 

5 thoughts on “Gând. Log.

 1. Eu merg pe ideea de dialog, atât cât îmi permite timpul, dar și cunoașterea subiectului abordat. Și ai dreptate, dialogul ne poate ajuta să aflam mai multe despre noi înșine, căci învățăm să ne vedem și din alte unghiuri, nu doar din perspectiva noastră.

  1. Este adevărat, cunoașterea subiectului este importantă. Dar, totuși, parcă nu aș lăsa pe cineva doar în monolog, chiar dacă sunt mai departe de subiect. Părerea mea 🙂
   Și asta pentru că astfel chiar arăt că nu a vorbit un om degeaba.

   1. Necunoașterea subiectului mă face să nu pot întreține un dialog coerent, ci cel mult unmul marginal. Asta poate determina răpirea timpului interlocutorului, care ar putea fi folosit mai eficient într-un dialog cu cineva mai gine pus la punct cu subiectul. După cum ai observat, nici la tine nu comentez mereu(comentariul fiind și el o formă a dialogului), poatepentru că nu rezonez perfect cu subiectul, poate pentru că în momentul în care citesc nu reușesc să găsesc ceva anume care să-mi deschidă poart comentariilor. Apoi, de felul meu sunt un tăcut, dar dacă mă incită un subiect, sm mari șanse să nu mă opresc prea curând din vorbit. Consider că și personalitatea omului concură la modul în care pornește un dialog, dar și la susținerea lui în continuare.

    1. Este un punct de vedere foarte pertinent și mai ales de bun simț. De foarte multe ori am procedat la fel. Am lăsat loc altuia să vorbească, dar tot de foarte multe ori am constatat că nu au luat cuvântul cei care erau în mod real mai pregătiți, ci doar cei care nu își puneau această problemă.
     Apoi, postarea asta vine în contextul în care omul și-a spus monologul, nu a invitat la dialog, și nimeni nu a îndrăznit sau nu a avut chef să depună efortul a deschide un dialog. Asta mi-a ridicat semne de întrebare: cum să vii pregătit, să vii să faci ceva, dar să crezi sincer că este suficient? Acela a fost momentul în care m-am întristat – momentul în care toți se închid în cochilia confortului.

     1. Poate că vorbitorul ar fi trebuit să incite la dialog, într-un fel sau în altul. Apoi, mai există în noi o teamă de ridicol, căci necunoașterea temeinică a subiectului ne poate aduce și într-o astfel de situație. Ca spectator, ca simplu ascultător al unui discurs, eu nu sunt neapărat pregătit să iau cuvântul, nu sunt neapărat pregătit să pun întrebări, căci și acestea trebuie să aibă în spatele lor o anumită pregătire, o bază de date, dacă vrei. Altminteri întrebările pot fi pur și simplu puerile.

      Am constatat că uneori conferințele sunt ridicate pe un nivel superior de înțelegere, necum pe nivelul începătorilor. Într-o astfel de situație, eu, începătorul, ce întrebări aș putea formula pentru a deschide un dialog? Ar trebui ca mai întâi să mă documentez, citind foarte mult pe subiectul abordat. Cel puțin asta este părerea mea.
      Și am mai constatat ceva. Există unele conferințe/discursuri în care se abordează un sistem festivist-manipulatoriu. Oare la acestea chiar se așteaptă un răspuns prin dialoguri? Dar cel mai probabil tu nu la un astfel de discurs ai participat, ci la unul de tip informare asupra unui anume subiect.

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.