povesti, parinti, copii

De ce avem nevoie de povești?

Chiar așa, v-ați gândit în ultimul timp de ce avem nevoie de povești? Pe mine mă bâzâie această întrebare de câteva săptămâni bune…
De ce ne creștem copiii cu povești, de ce trăim cu povești, de ce citim cărți, de la romane istorice la povești siropoase sau nebunii SF, de ce ne uităm la filme, de ce urmărim seriale TV, de ce mergem la teatru, de ce ne putem ochelari în cinematografe 3D?
De ce ne lăsăm furați de povești? De ce ne plac tabloidele în care se vorbește despre persoane pe care nu o să le cunoaștem niciodată? De ce avem atâta sete de informație, de orice natură și în orice formă? De ce ne abonăm la mailuri cu newsletter-uri?
Ok… nu citim toți același lucru, nu parcurgem aceleași cărți, nu răsfoim aceleași ziare sau reviste, și nici nu mergem la același gen de spectacole. Dar o facem.
Pentru că așa am învățat de mici? Sau pentru că, oare, satisface acea nevoie specific umană, pe care nu știu să o regăsim la altă specie… nevoia de „altceva”? Acel „altceva” care înseamnă mai mult, mai viu, mai încolo, mai trist, mai bine, mai palpitant… Pentru că mai trăim încă una, două… nouă vieți alături de eroii noștri… Pentru că în filme urcăm munți și intrăm în vulcani aprinși cu picioarele goale… Pentru că plângem alături de frumoasa prințesă care pentru a nu rămâne nemăritată și-a călcat pe inimă și l-a luat pe zmeu de bărbat… Pentru că în cărți poți să înșeli fără să te simți vinovat… Pentru că ai ochiul format mai bine decât Hercule Poirot… Pentru că sirenele nu cântă când mergi în croazieră, ci doar în basmele pentru copii… Pentru că ceea ce a visat Jules Verne ne-a făcut să urcăm până la lună secolul trecut…
Pentru că noi n-am fi avut nimic din toate acestea dacă nu s-ar fi povestit.

3 thoughts on “De ce avem nevoie de povești?

  1. Copilul este incantat cand isi vede numele printat in propria lui carte personalizata. Imaginati-va doar cat de entuziasmati sunt; aceste carti nu numai ca ii face sa le creasca respectul de sine, nu numai ca le dezvolta abilitatile de a citi, dar reprezinta si un cadou de nepretuit care ramane in amintirea lor toata viata. Cartile personalizate pentru copii in afara de faptul ca devin un cadou de neuitat sunt o adevarata unealta puternica in educatia copiilor.

  2. Din pacate unele desene sau filme sunt porcarii sau daunatoare pentru cei mici. Noi cand eram mici ne uitam la celebrele diafilme cu povesti. Erau absolut senzationale.

    1. 🙂 Mi-ai adus aminte de diapozitive proiectate pe un perete, la care ne uitam intreaga familie. Ne aduceam aminte de marea sau muntele de anul trecut… Vremurile s-au schimbat. Acum pozam mult, pe suport digital din ce in ce mai divers, dar nu mai avem timp sa rasuflam si sa ne uitam in urma. Si, culmea ironiei, toata explozia de aparatura si tehnica este transpunerea in realitate a unor povesti scrise demult, tare demult…

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.