alegeri, rânduri de gânduri

Suma alegerilor?

Nu, nu ești suma alegerilor tale. Ești ceea ce ești și ești tot ceea ce poți deveni, iar asta reprezintă mult mai mult și mai bine decât ar face o simplă adunare a unor decizii pe care le-ai luat în trecut.

Dar sună bine, nu-i așa? „Suntem suma alegerilor noastre”. Și de aceea e folosită; iar cu cât e folosită mai mult, cu atât mai mult ne intră în minte… se strecoară și ne convinge.

Aritmetica nu poate calcula ceea ce poți fi și nici ceea ce poți face în viață. Pentru că nu poți pune pe același loc două alegeri diferite. Gândește-te la oricare două alegeri din trecut. Le-ai făcut în momente diferite, în condiții diferite, sub un alt nivel de presiune al evenimentelor, cu sau fără sfaturi din exterior… iar lista elementelor care cântăresc în decizii este lungă. Astfel încât mă întreb: chiar putem pune egal între valorile unor alegeri? Mai ne putem gândi că una o va compensa pe alta, pur și simplu? Eu cred că nu. Chiar dacă a fost vorba de același algoritm pe care l-ai urmat în minte. Și mai cred că ultima decizie are mereu importanță majoră, întrucât te poate duce mai departe sau te poate întoarce din drum.

Grija pe care o acordăm modului în care gândim și vorbim este esențială pentru calitatea vieții pe care o ducem. Este o igienă despre care suntem prea puțin învățați. Nu din rea voință, ci mai degrabă din necunoaștere. Ține de educație și de nivelul de trai, de câte griji are pe cap un popor, de mentalitatea transmisă din bătrâni. Nu putem pune în cârcă altor persoane tot ceea ce nu suntem încă, dar ține o singură persoană tot ceea ce va urma: de fiecare dintre noi.

Așadar, oricând îți trece prin minte o vorbă din bătrâni sau mai recentă, oricând îți repeți în gând un vers de cântec sau ce a rostit vreo cunoștință, gândește-te dacă îți face bine să îi atribui valoare de adevăr universal. Cum te ajută pe tine? Ce spune despre tine? Ce rezultate vei avea dacă acționezi în baza ei? Obișnuiește-te să ai un set de întrebări pregătite, pe care le vei folosi precum periuța și pasta de dinți, doar că mai des, de-a lungul întregii zile.

Ai grijă de tine. Azi și mereu.

Nu poți însuma alegeri, tot așa cum nu poți aduna imagini diferite și să obții un întreg inteligibil. Exemplu:

3 thoughts on “Suma alegerilor?

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.