alegeri, recomand

șapte povețe de folos (de la Les Brown)

Motivațional există în dicționarul limbii române. Este adjectiv și înseamnă care servește de motivație; cu motivație.

Speaker nu există. Se traduce ca vorbitor, orator, conferențiar, purtător de cuvânt.

Les Brown este unul dintre cei mai renumiți speakeri motivaționali din lume. Într-un interviu luat de Lewis Howes, Les trece în revistă 7 reguli care duc la succes. Din punctul meu de vedere, este un interviu care merită vizionat, fie că vei auzi lucrurile acestea pentru prima dată, fie că vin doar ca o recapitulare.

 

Poți să îl crezi, poți să nu-l crezi. Poți să folosești sfaturile lui sau să nu o faci. Nu există nicio garanție că vei avea succesul asigurat dacă îl asculți și-l crezi. Pentru că aceste reguli nu te vor ajuta cu nimic dacă doar ești de acord cu ele. Pentru că este nevoie să le aplici, este nevoie să acționezi dacă vrei să obții ceva. Iar succesul nu are o definiție unică. Doar tu cunoști propria ta definiție a succesului.

Nu este vreun lucru rău dacă treci pur și simplu mai departe, ignorându-le, în cazul în care aceasta este cea mai bună variantă pentru tine. Nu poate decide altcineva în numele tău. Tu știi când ți-e bine și când nu. Spun bine, nu confortabil. Și nu există o variantă unică, perfectă pentru ceea ce ai putea face. Pentru că suntem diferiți, avem istorii diferite, avem visuri diferite, râdem la glume diferite. Nu avem vreo obligație de a urma aceleași drumuri. Dar avem soluții la care putem apela pentru a ne fi mai bine. Există oameni care povestesc din ceea ce au învățat pe pielea lor, pentru a fi de folos și altora. Îi putem asculta, îi putem citi, putem discuta despre ceea ce aflăm, ne gândim în liniște și cântărim cum ne e mai bine și alegem. Și nu cred că există alegeri doar bune sau doar rele. Ci doar alegeri. Acestea ne întregesc și ne sunt lecții de viață pe măsură ce trăim efectele lor.

 

Interviul este în limba engleză, iar transcrierea (tot în engleză) a celor mai importante fragmente se găsește AICI la Lewis Howes School Of Greatness. La finalul articolului se găsește și interviul integral.

Pentru cei cărora le este mai puțin accesibilă limba engleză, voi traduce mai jos câteva elemente esențiale. Dar înainte de asta, vreau să precizez de ce îl cred. Și de ce consider oportun să pun interviul lui aici, în căsuța mea de www, de ce am alocat timp acestui articol pe care știu că o să-l citească doar un număr limitat de oameni, de ce nu mi se par vorbe în vânt ci lucruri pe care putem să le înțelegem pentru a ne fi de folos. Din următoarele motive:

  • Les dă exemple care susțin ceea ce spune; poți înțelege logica fiecărei reguli, nu trebuie să o iei ca atare;
  • consider că regulile formulate sunt mai degrabă niște legi de funcționare a lumii; fie că le acceptăm sau nu, ele se manifestă, iar noi trăim rezultatul; asta poți afla experimentându-le pe rând sau urmărind cum oameni din jurul tău își schimbă comportamentele și impactul pe care îl au asupra celor cu care relaționează;
  • le putem ignora, și nu ne taie nimeni capul; sau le putem urma și vom vedea rezultatele; alegerea ne aparține fiecăruia dintre noi; la fel ne aparțin bucuriile sau supărările ulterioare, satisfacțiile sau frustrările;
  • nu este un individ oarecare care își spune părerea; este un om care cunoaște, a studiat aceste lucruri, i-a învățat și susținut pe mulți;
  • îmi place felul lui de a vorbi – nu-i un aspect de ignorat, cred că este mai ușor să ascultăm un om plăcut decât unul greu de urmărit.

 

Mai departe, îi las cuvântul lui Les Brown, completând cu traducerea și adaptarea mea, cum am putut eu mai bine să o fac 😉

7 reguli ale succesului:

1. Don’t Let Your Dreams Die With YouNu lăsa ca visurile tale să moară odată cu tine
2. Program Your Mind Or Your Mind Will Be ProgrammedProgramează-ți tu mintea sau mintea ta va fi programată (de alții)
3. Eliminate Negative People From Your LifeÎnlătură din viața ta oamenii negativi
4. It’s All About Your Attitude! – Totul stă în atitudinea ta!
5. You Have Greatness In You!Ai măreție în tine!
6. Believe In YourselfCrede în tine 
7. Don’t Reject Yourself Anymore!Nu te mai respinge!

Alte câteva fragmente traduse, sub filmul de cincisprezece minute cu Les Brown. (în traducere liberă, parțială)

1. Nu lăsa ca visurile tale să moară odată cu tine

Cum ar fi ca în ultimele tale clipe, când ești pe partul de moarte, în loc să îi ai aproape pe cei dragi, să vină fantomele visurilor tale, ale ideilor tale și ale abilităților care ți-au fost date în viață; iar tu, din cine știe ce motiv, nu ți-ai urmat visurile, nu ai dat curs ideilor și nu ți-ai utilizat abilitățile. Iar fantomele lor se uită la tine spunându-ți: noi la tine am venit! Numai tu ne-ai fi putut da viață, iar acum vom muri odată cu tine!

Întrebarea se pune astfel: dacă tu ai muri astăzi, ce visuri, ce idei, ce daruri vor muri odată cu tine?

2. Programează-ți tu mintea sau mintea ta va fi programată (de alții)

Încurajez oamenii să citească zilnic cel puțin 30-40 de pagini cu un conținut pozitiv. Motivul pentru care să citim și să ne programăm noi înșine viața este legat de ceea ce ne spunem nouă. 86% din discuțiile cu noi înșine sunt negative și se întâmplă fără ca mintea conștientă să le detecteze.

Ascultă înregistrări și lucruri pozitive. Găsește-le pe cele care îți dau putere și care minimizează lucrurile care îți distrag atenția în viața ta. Acestea din urmă sunt multe, ca niște arme de distrugere în masă care îi fac pe oameni să nu-și trăiască viața din interior spre exterior, ci din exterior spre interior.

Un proverb african spune: dacă nu este niciun dușman înăuntru, nici inamicul din afară nu ne poate face vreun rău.

Mai este ceva… stabilește-ți scopuri dincolo de zona ta de confort. Pentru că atunci când faci ceva ce n-ai mai făcut până acum, ești pus în situația de a deveni un om diferit de cel care ai fost. Asumă-ți riscuri.

3. Înlătură negativitatea

Îmbunătățește relațiile din care ești parte. Trebuie să te uiți la oamenii din viața ta și să întrebi: ce înseamnă această relație cu mine?

Relațiile toxice compromit puterea oamenilor. Există un nou termen în psihiatrie numit boală relațională. Există unii oameni care îți pot face rău. Vine întrebarea: îi putem schimba? Nu! Pentru că ai o slujbă cu normă întreagă să te schimbi pe tine însuți.

4. Totul stă în atitudinea ta!

Conform unor studii făcute pentru a găsi numitorul comun între oameni de succes, 85% dintre aceștia și-au atins scopurile datorită atitudinii, a viziunii despre ei înșiși și doar 15% datorită aptitudinilor.

În școală se pune accent pe scris, citit, aritmetică. Nu este inclusă gândirea critică în educația conceptuală și nu îi ajută pe tineri să înceapă să își formeze o viziune despre ei înșiși.

5. Ai măreție în tine!

Tu ai măreție în tine (și putere și forță și importanță – notă personală: este un cuvânt care permite multe variante de traducere, cred că merită să îl tratăm în toată complexitatea lui).

Ai măreție în tine. Ai abilitatea de a face mult mai mult decât ți-ai putut imagina vreodată.

Ești diferit, ai un scop al tău, care ți-a fost stabilit. Ne este dat să avem autoritate și să dominăm tot ceea ce este pe Pământ. Dar nu îți vei exercita niciodată autoritatea sau dominația asupra vieții, până când nu le vei exercita asupra a ceea ce nu ești.

Lucrează constant să-ți reînnoiești mintea (notă personală – înțelegerea mea: să cunoști lucruri noi, să îți înnoiești modul de a gândi), extinde-ți viziunea asupra propriei tale persoane, trăiește o viață în care îți aduci contribuția.

Există ceva în tine mai presus de circumstanțe și de situațiile nefavorabile cu care te confrunți.

6. Crede în tine 

Când ai început să ai încredere în tine?

Mama (lui Les Brown) lucra pentru o familie foarte bogată. Aveam ceva de făcut în biroul domnului Siderski, iar acesta asculta înregistrări motivaționale. Asta cu mult înainte de a exista casete audio. Iar la vremea respectivă nu știam că îi ascultam pe Jim Rohn, Zig Ziglar sau cuvintele lui Winston Churchill:

„Când sfârșitul va veni la tine, fă-l să te găsească în timp ce cucerești un nou munte, nu alunecând pe de unul vechi.”

„Dacă le dai suficient de multor oameni ceea ce ei vor, ei îți vor da ceea ce tu vrei.”

“Adevărul este incontestabil. Potrivnicii l-ar putea ataca. Ignoranții și-ar putea bate joc de acesta, dar în final, acela este.”

Deci fără să știu, în timp ce îi lustruiam pantofii, ascultam aceste cuvinte și astfel a început restucturarea viziunii mele despre mine.

În clasa a XI-a Dl. Leroy Washington mi-a spus: „Opinia cuiva despre tine nu trebuie să devină realitatea ta”.

Felul în care oamenii își trăiesc viețile derivă din poveștile pe care le cred despre ei înșiși.

Pentru a face ceva ce nu ai mai făcut vreodată, trebuie să devii acel cineva pe care nu l-ai mai văzut până acum. Când îți urmezi măreția nu știi care îți sunt limitările. Așa că acționează ca și cum nu ai avea.

Booker T Washington spunea: „Apreciază o persoană nu pentru ceea ce a realizat, ci pentru ceea ce a trebuit să depășească pentru acea realizare.”

7. Nu te respinge! Nu te desconsidera!

Cel mai mare regret pe care îl am este că m-am desconsiderat timp de 14 ani. Cineva m-a întrebat: „Știi de ce te duci să-i vezi pe Zig Ziglar și pe Dr. Schuller și pe Dr. Norman Vincent Peale (cel care a scris Puterea gândirii pozitive)?”. Iar eu i-am răspuns că îmi place mesajul pe care ei îl transmit. Și mi-a spus: „Nu. Ție îți place să ajuți oamenii. Asta e în tine.”

Apoi am participat la un eveniment, iar cel care vorbea s-a oprit și a spus că altcineva ar trebui să vorbească în locul său. El o făcea pentru că obținea mulți bani. Dar e cineva acolo care vrea să schimbe viețile oamenilor. Și a continuat: „Motivul pentru care eu stau aici cu acest microfon, iar tu stai acolo, este că eu reprezint gândurile pe care le-ai respins despre tine însuți.” Și atunci am înțeles: nu mă mai resping!

Cine sunt cu adevărat? Dr. Carter G Woodson, pe care îl consider unul dintre cei mai profunzi cugetători pe care i-am citit, a spus: dacă ai putea să stabilești ceea ce un om va gândi, tu nu ți-ai mai face probleme cu privire la ceea ce va face el. Dacă ai putea face un om să se simtă inferior, nu ai fi niciodată nevoit să îl forțezi să se caute o stare de inferioritate, pentru că o va face el singur. Și dacă ai putea  face un om să simtă corect și înșelat, nu va trebui niciodată să îi ceri să iasă pe ușa din spate, el o va găsi fără să i se spună. Iar dacă nu există o ușă, firea lui îl va face să ceară una.

Cei mai mulți dintre noi trăim o minciună. Trăim într-o lume în care ni s-a vorbit mai mult despre limitările noastre decât despre potențial și ajungem la finalul vieții fără să știm cine suntem.

[sursa textului din interviu – în forma completă: https://www.fearlessmotivation.com/2018/01/11/les-brown-you-have-greatness-in-you/]

 

2 thoughts on “șapte povețe de folos (de la Les Brown)

  1. Mulțumesc pentru postare. Deși sunt la curent cu unele dintre ideile speakerilor motivaționali, pe acest domn nu-l cunoșteam. Am de gând să-l și ascult, am încredere în recomandarea ta. 🙂

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.