rânduri de gânduri

Gânduri, final 2017. 06.

Cunoaște-te pe tine.

Cunoaște-ți aproapele din casă, de la masă. Iar tu spune-i despre tine.

Cunoaște-ți vecinii, colegii, amicii. Stai de vorbă și ascultă cu atenție, cu răbdare, cu curiozitate.

Cunoaște, pe cât poți, și omul care nu ți-e aproape. Și pe cel rar întâlnit, și pe necunoscut. Iar de nu poți să-i cunoști exact, știi că sunt în multe feluri – nu bune sau rele, ci feluri de-a fi.

Suntem diferiți și de aceea înțelegem diferit lucrurile, avem valori diferite și ne comportăm diferit. De aceea o poveste capătă altă culoare pe măsură ce este transmisă de la un om la altul. Fiecare îi adaugă propria înțelegere, iar cel ce o ascultă trunchiază pe alocuri și completează cu ceea ce bănuiește că ar fi potrivit.

Și tot de aceea avem nevoie de reguli comune, clare, care să fie interpretate și aplicate la fel de toți.

EN https://www.16personalities.com/

RO https://www.16personalities.com/ro

Eu, ENFP. Și-am fost crescută ca și cum așa ceva nu ar fi posibil. Și i-am lăsat să o facă. Și nu m-a întrebat nimeni nici la școală ce-mi place și ce nu. Și-am continuat un drum, pentru că am putut. Și nici ani mai târziu, la muncă. Și-am continuat să le duc pe toate, și nu m-am plâns foarte tare, căci aflasem de mică o mulțime de lucruri pe care le-am crezut – cum că nu-i totul perfect, fiecare cu crucea sa, Dumnezeu nu-i dă omului mai mult decât poate să ducă, nu da vrabia din mână pe cioara de pe gard. Și-am crezut că-i normal să fie greu uneori, și chiar am susținut că nu există stres, că este doar o scuză, căci există doar dificultăți, presiuni, iar omul le poate duce pe toate, dacă chiar vrea.

Apoi, într-o zi frumoasă de la începutul verii ajung să fac acest test. Și astfel să mi se clarifice ceea ce am început să simt și să înțeleg de un timp încoace cu privire la mine. Cum am lăsat eu să curgă un râu printr-un șanț făcut din greșeală, în loc să-l las să-și regăsească albia cu prima ocazie. Și am ajuns să înțeleg și ce nu funcționa în relațiile cu alții, că așteptările mele nu erau prea mari, ci pur și simplu nepotrivite, poate chiar imposibile.

Nu pot schimba ceea ce a fost. Pot lua însă tot ceea ce am învățat pe acest drum. Pot să apreciez cu recunoștință toate încercările, toate piedicile, toate ridicările, toate încurajările. Și mai pot face ceva: pot vorbi despre asta. Pot spune că ar fi util ca fiecare copil să fie ascultat cu atenție și nu îndrumat conform unor tipare învechite. Pot spune că ar fi util să existe consilieri de carieră și de viață în licee și în învățământul universitar. Pot spune că ar fi minunat ca oamenii de la resurse umane să le vorbească angajaților despre acest test și despre opțiunile pe care le au pentru a-și pune în valoare potențialul. Știu că pot spune toate acestea fără ca mesajul să ajungă în locul potrivit. Și mai știu că există, oricât de mică, și șansa ca oamenii potriviți să fie la locul potrivit, să asculte, să înțeleagă și să aplice, astfel încât, la rândul lor, să poată influența în bine. Și este bine când oamenii își găsesc drumul.

2 thoughts on “Gânduri, final 2017. 06.

  1. Cred că într-adevăr, este important să împrăștii semințele, chiar dacă nu știi unde vor ajunge. Este posibil ca doar una singură să găsească pământ fertil, dar chiar si așa este destul, mai ales dacă mai apoi, din roada ivită se vor împrăștia alte semințe, pentru mai departe, pentru cei ce ne vor urma.

    Poate că a venit vremea ca psihologul să-și găsească mai mult loc în viața noastră, poate că ar trebui ca si la resurse umane si în școli să existe câte unul, care să ne poată spune care este locul cel mai potrivit pentru noi, atunci când noi înșine nu ne găsim locul.

    Acum fug să văd și testul.

  2. Nu mi-aș dori să fie un îndrumător care ne spună drumul, ci să ne ajute să ni-l găsim. Să ne facă să ni-l vedem și să ne învețe să ne cunoaștem gândurile – care sunt ale noastre care ale altora. Ar fi prea simplu să ne se dea mură-n gură cum și ce să facem. Desigur, e mai anevoios pentru ambele părți, dar cu mai mare folos.

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.