rânduri de gânduri

Gânduri, final 2017. 05.

Lasă loc noului în viață.

Conform DEX 2009:

NOU, NÓUĂ, noi, adj.s. n. 1. Adj. Făcut sau creat (relativ) de curând; care apare pentru prima dată. 2. Adj. Care apare în locul unui lucru, al unei ființe etc. mai vechi […]. 3. S. n. Element care apare la un moment dat în procesul dezvoltării unui fenomen și se deosebește fundamental de elementele vechi, pe care reușește să le domine. […] 5. Adj. Cu aspect și conținut schimbat; transformat în bine; reînnoit, refăcut. ♦ Evoluat, perfecționat. 6. Adj. Care s-a ivit de curând, recent. […] 8. Adj. Lipsit de experiență, neexperimentat (din cauza absenței unei practici suficiente).

Despre nou poți doar să crezi ceva, să ai o părere din ceea ce ai auzit, văzut, citit, înțeles… dar cum este vorba despre ceva nou, ceva ce nu ai mai experimentat, nu ai cum să îți construiești o imagine completă, de ansamblu, astfel încât părerea de la început nu se potrivi cu cea de la final, în cele mai multe cazuri. Pentru că părerile se bazează pe experiențe trecute, pe ceea ce cunoști – măcar tangențial. Imaginația ar putea fi de ajutor, în mod clar, pentru a suplini golurile care există. Dar în ce măsură? Cât poate trece peste barierele necunoscutului?

Lasă locul noului în viață. Experiențe, oameni, lecturi, îndeletniciri. Sa vină cu tot ceea ce știi și cu tot ceea ce nu știi despre lume și despre complexitatea vieții: sunete, culori, simțiri, obiceiuri, drumuri. Începi să afli mai mult decât de așteptai, să descoperi noi ramuri ale noului, pe care nu le-ai prevăzut. Și tocmai în acestea ar putea fi cel mai mare câștig. Pe măsură ce noul este asimilat, își pierde calitatea de nou. Devine obișnuință, pentru a lăsa locul altui nou să vină și să fie de folos.

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.