mâncare

rețetă fără poză cu salată caldă-rece de ciuperci

N-ați mai pomenit asta, nici eu, dar chiar prefer să notez aici rețeta în loc s-o uit prin vreun caiet. Fără poză. Folosiți imaginația, știu că o aveți din plin 😉

Este un fel de salată de legume ce se poate mânca atât caldă, cât și rece. Se face rapid, ține bine de foame și eu aș zice că-i chiar gustoasă.

Vreo două ingrediente mi-au rămas când am făcut vinetele astea bune recomandate de Dorian. În rest, eu am improvizat, fără prea multe cunoștințe culinare. M-a împins de la spate foamea 🙂

ingrediente

1 dovlecel, mediu ca mărime
1 vânătă, mai degrabă mică decât mare
500 g ciuperci pleurotus
să fie la îndemână o râșniță de chili cu sare de mare
capere murate
ulei
sos de soia
oțel de orez
bună dispoziție
și un cuțit bine ascuțit

pregătire, preparare

Dovlecelul se curăță de coajă.
Într-o tigaie mare se pune ulei la încins, vreo 3 linguri. Focul să fie mediu spre mare pe toată durata preparării.
Dovlecelul se taie rondele subțiri, de max 2 mm. Cu atenție la degete.
Toate rondelele de dovlecel se aruncă în tigaie, fără grijă că nu ajung toate pe fundul tigăii.
Vânăta se curăța de coajă.
Vânăta se taie rondele subțiri, de max 2 mm. În continuare atenție la degete.
Între timp, cu o lingură de lemn întoarceți de câteva ori dovleceii din tigaie.
Când vânăta e complet tăiată, se aruncă rondelele în tigaie, peste dovlecel.
Se amestecă destul de des, fără grijă că se rup rondelele. Nu vor păți toate acest lucru.
Se râșnește niște chili, după gust, numai bine ca să fie amestecat cu cele două legume.
Se începe tăierea ciupercilor. Se elimină complet piciorușele, se folosește doar pălăria. Sau conglomeratul de pălării, în acest caz. Se taie fin, fâșii nu mai late de un deget. Un deget mic 🙂
Între timp legumele din tigaia de pe foc par rumenite și trecute de stadiul lor crud. Se toarnă app 2 linguri de sos de soia și tot atâta oțet de orez. Se lasă două-trei minute, timp în care se amestecă pentru a nu se lipi de tigaie.
Se scot într-un recipient adânc, de exemplu într-un bol mare pentru salate. Și se lasă în așteptare.
Se pun 1-2 linguri de ulei în tigaie, apoi se pun și ciupercile tăiate. Se amestecă des. Eu am râșnit și puțin piper peste ele.
Se amestecă bine ciupercile, să nu se lipească de tigaie. Se adaugă o linguriță plină de capere murate. Fiind acrișoare, vor da un aer răcoros mâncării. Când ciupercile au ieșit din stadiul de crud – nu le lăsați să se înmoaie prea mult – se scot din tigaie și se adaugă în bolul de salată peste vinete și dovlecei.

Se amestecă totul.
Se servește fie cald, fie rece.
Ce mi-a plăcut, a fost faptul că nu a ieșit vreo tocăniță clasică. Ci datorită oțetului și caperelor, a fost fresh. Mai ales a doua zi, consumată direct de la frigider.
Trebuie să recunosc că mi-a fost și foame.
Dar cu toată foamea mea, tot sunt convinsă că-i un fel care merită încercat măcar o dată în această vară.
Poftă mare!
Dacă a fost ok, să-mi ziceți.
Dacă nu (că nu exclud varianta asta), aștept la schimb o rețetă bună și gustoasă, cu ingrediente similare.

2 thoughts on “rețetă fără poză cu salată caldă-rece de ciuperci

  1. Mă tentează rețeta asta a ta. Chiar dacă nu sunt neapărat fan capere, cred că sunt potrivite aici. Și mai trebuie să recunosc faptul că încă nu am încercat pleurotus, deși am “auzit” că sunt faine.
    N-am încercat încă, dar voi încerca această rețetă.
    Precizez că nu sunt acasă, deci mă vei ierta pentru că încă nu încerc rețeta.
    Sunt “pe coclauri”, pe malul Jiului.

    1. E ceva ce trebuie să menționez. Nu-i nici mâncare gătită “clasică”, nici salată “clasică”. Mereu am vrut altceva decât tip Sanda Marin. Probabil de pe vreun alt meridian din amintirea mea 🙂

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.