rânduri de gânduri

Cu răbdare

Ieri am încercat să fac ceva și mi-a ieșit prost, foarte prost. Ceea ce mi-a permis să trag niște concluzii. Nu zic asta aici nici ca să mă laud, nici ca să mă plâng. Ci pentru că scriind îmi pun în ordine gândurile. Și pentru că eu consider că este bine ca lucrurile învățate/înțelese să fie împărtășite, pentru că ar putea fi de folos cuiva care va trece întâmplător pe aici.

În zilele noastre putem învăța mult de la cei din jur iar accesul la informație este practic nelimitat. Ce face diferența, este modul în care alegem de la cine și de unde să învățăm, apoi ține de determinarea fiecăruia dintre noi de a pune în practică, și mai apoi de modul în care transmitem mai departe ceea ce am învățat.

Revenind la subiect :). Mă bântuia încă de dimineață o imagine fantezistă a unui Pământ sub forma unei cești de cafea ca o coajă de ou. Cu păduri și oceane, cu zone locuibile pe ambele suprafețe, cu sori sub formă de flori roșii și un nor mare și pufos în cer, unul ce picură steluțe de fericire peste lume.

De la serviciu, m-am abătut din drumul spre casă și m-am aprovizionat cu cele necesare pentru a da viață imaginii din mintea mea. Impropriu zis a-i da viață, pentru mine era deja o imagine vie. Pentru a o imortaliza.

N-a ieșit cum visam, deloc. Ce opțiuni am? Să mă mint și să-mi zic că e ok, acceptabil. Să accept că nu mă pricep și să renunț. Să analizez cu atenție ce nu a mers și să o iau de la capăt. Să învăț ceva ce pot aplica în situații similare care vor apărea.

Aici a apărut prima întrebare și primul răspuns.

Cum de mi-am spus atât de ușor că o iau de capăt? Printre răspunsuri, am găsit: eu nu renunț ușor, pot face mai bine, nu am nimic de pierdut dacă mai încerc încă o dată. Și mi-am dat seama ce mai poate cântări într-o astfel de decizie: timpul, efortul și entuziasmul alocate înainte de eșec, cât și timpul, efortul și răbdarea care urmează să fie consumate cu seriozitate în continuare. Dacă nu ești obișnuit cu utilizarea vreuneia din aceste resurse pentru a obține ceva, atunci cred că toată povestea devine dificilă. Prin urmare, iată cum mi-am găsit un exercițiu de făcut, un exercițiu pentru răbdare și seriozitate. Nu-l pot lăsa pe data viitoare, căci data viitoare s-ar putea să fie mai greu. De ce să nu mă asigur că voi putea spune “eu pot, eu am mai făcut asta”.

De aici a venit și următoarea escală a gândurilor. Mă cunosc? Eu știu ce pot și ce am lucrat ca să pot mai bine? Răspunsul nu-l văd în simple afirmații pozitive sau vizualizări ale rezultatului, ci în înfruntarea realității prezente. Asta nu împiedică dorința de a face mai mult și mai bine. Dimpotrivă, trebuie să știu de unde plec, nu doar unde vreau să ajung. În cazul de față, mi-am imaginat ceva în 3D dar nu am depus niciun efort pentru a da iluzia spațiului în timp ce puneam culoarea pe o suprafață plană. Parțial pentru că nici nu știam cum, dar mai ales pentru că nu am acordat atenție subiectului. Iar partea care a adus limitarea cea mai mare a fost indiferența mea în exprimare. Dacă pentru mine, care știam imaginea finală, o reprezentare în plan era totuna cu una care să simuleze spațiul, nu aveam cum să fac o treabă bună fără să mă pun în ochii oricărui privitor. Și am tras două concluzii importante pentru mine. Trebuie să mă cunosc, în primul rând, să știu valoarea lucrurilor pentru mine. Trebuie să înțeleg valoarea acelorași lucruri pentru alții. Și apoi, dacă chiar vreau să fac punte între cele două, este necesar să renunț la ceea ce îmi vine ușor mie și să mă pun în pielea celui la care ajunge mesajul meu. Pe care… da, exact, nu-l cunosc, deci cu atât mai mult nu îl pot trata ca pe mine însumi.

A treia în seria gândurilor, este o întrebare foarte importantă: cum fac ca într-adevăr să fiu mai bună data viitoare, cum să am rezultatul dorit? În primul rând, să nu uit care este obiectivul principal, să nu mă pierd in detalii adiacente uitând pentru ce am plecat la drum. Apoi, dacă mă distrage ceva, mai bine întrerup activitatea, în loc să continui fără a fi 100% acolo. Mai ales dacă e vorba de una bucată copil, de exemplu, pentru că nu a primit nici atenția pe care o merita, iar așa ceva nu e pardonabil. Nu-mi plecau la plimbare culorile, ei însă timpul de ieri seară i s-a dus băgată în seamă doar parțial. Și tot din categoria autocunoașterii, nu pot face ceva “în liniște” când mi se uită cineva peste umăr, chiar dacă o face cu drag și interes. Doar că eu nu mai ajung la mine. De aceea spuneam și mai devreme, cunoașterea de sine este foarte importantă ca și condiție a reușitei.

Eu mi-am învățat lecția. Și povestea mea sper să fie de folos cuiva, care să poată fi folos altuia și tot așa.

Vă las cu un colțișor de ploaie de stele, să vă mângâie sufletele cu fericire :*

IMG_20170617_101516.jpg

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.