Trăiește-ți emoțiile!

Trăiește-ți emoțiile! Ascultă diferit!

Ascultă diferit, schimbă emoția… cu opusul!

Încearcă ceva nou în modul în care asculți. Și spun asta plecând oricum de la premisa că asculți ca să înțelegi, nu să răspunzi. Căci așa ar trebui să facem mereu. Uneori tentația răspunsului este mare, știu, dar ne educăm pentru a tempera acest impuls.

Astăzi mă gândesc la ceva diferit. Dacă exercițiul de ieri, al găsirii minunii din tot ce este, eu l-am mai făcut, iar ceea ce propun pentru astăzi este o nouă încercare și pentru mine.

Și că tot veni vorba de încercări, de nou, știi mă gândeam, drag cititor? Că tare mi-ar face plăcere să aflu cum ți se pare aceste încercări, cum îți schimbă ziua, ce concluzii îți vine să tragi la sfârșitul zilei sau dacă ai de gând să repeți această joacă. Dacă nu ți-e confortabil să îți spui părerea în văzul lumii, în rubrica de comentarii, îmi poți scrie pe adresa iustina@ultimasuta.ro și de acolo de ne putem continua conversația.

Pentru azi… ideea mea este să ascultăm cu maximă atenție și apoi, preț de câteva secunde, să ne distanțăm de ceea ce am auzit, de ceea ce interlocutorul tocmai a spus. Păstrând în memorie neatins mesajul care ne-a fost comunicat, să ne imaginăm contrariul. Ca și cum ne-ar fi spus exact opusul. Să ni-l formulăm în minte, să ne testăm reacția, să ne urmărim cum ne afectează, ce ne face să simțim, ce am avea de spus, cum ne-ar afecta existența, ce ar fi mai bine sau mai rău. Apoi să ne întoarcem, evident, la situația prezentă. Iar ceea ce vom face mai departe să integreze în cel mai fructuos mod cu putință ceea ce am experimentat. În acest fel, avem oportunitatea de a folosi cu înțelepciune dubla poziționare și tot ceea ce am putut înțelege privind din două unghiuri diferite.

O experiență profundă, o alta amuzantă, una mai ușoară, alta mai dificilă, una de ținut pentru sine, alta de împărtășit. Și toate aceste experiențe strânse în aceeași zi. La final, tragem linie după o zi în care am făcut ceva nou. Vom fi făcut un pas înainte și, cred eu, vom păstra apetitul deschis pentru lucruri noi. Ca un fel de mers pe sârmă 🙂 prin viață.

6 thoughts on “Trăiește-ți emoțiile! Ascultă diferit!

  1. Acest „joc” propus de tine este unul interesant, căci ne poartă pașii pe treptele unei posibile manipulări prin vorbire directă sau, eventual, prin textele pe care le citim. Jocul tău ne poate arăta dacă există intenția de manipulare prin afirmații „inversate ca sens”, procedeu destul de utilizat de altfel.

    Dar, la fel de adevărat este că ne poate arăta si o altă față, un alt unghi de vedere cu privire la tema/ideea expusă de vorbitor, ceea ce ne poate aduce o mai bună înțelegere a gândirii acestuia. Totul este să putem diferenția sensul aparent de sensul voit de vorbitor, lucru nu totdeauna ușor de făcut.

    1. Foarte interesant!
      Și exact asta câștigăm învățând unii de alții și spunându-ne părerea.
      Eu nu mă gândisem nicidecum la manipulare. Ci mai degrabă la a doua variantă, la o altă față. Nu mi-a fost ușor, chiar dificil aș putea spune, dar eu am învățat cum să schimb în bine ceea ce îmi era transmis. De era ceva ce îmi convenea, privind contrariul, apreciam și mai mult. De nu era ceea ce îmi convenea, privind și cealaltă opțiune, am putut răspunde mai bine – după ce am înțeles de ce ne poziționăm diferit. Eu am ajuns la concluzia că este un exercițiu care „pozitivizează” ceva – dacă din punct de vedere lingvistic pot spune asta :).

      1. Bănuiam că nu te-ai gândit la manipulare, aceasta este poate doar marota mea, dar cred că multe texte sau vorbiri au acest rost în ziua de azi.
        Cred că cel mai dificil este să diferențiem sensul aparent de cel voit, dacă există o diferență între cele două. Abia atunci „negativizarea” (asta ca să folosesc același procedeu lingvistic) și-ar găsi locul și utilitatea.

        Dacă am respecta totdeauna cu strictețe toate regulile lingvistice, limba noastră nu ar mai evolua, nu ar mai fi o limbă vie, zic eu. Este o modalitate de îmbogățire a dicționarului, cu cuvinte ce își caută rostul în vorbirea noastră, din necesitatea de a exprima un anumit fenomen, să zicem, așa cum ar fi cazul pentru „pozitivare” și negativare” din conversația noastră.

        1. Nu am vrut să folosesc termenul care cred că este corect… anume „recadrare”. Despre asta ar fi vorba. Doi pași înapoi față de situație, apoi vezi altfel lucrurile. În fine, eu am mai adăugat și un dat peste cap, ca să îngreunez situația.
          Nu interlocutorul e cel cu care lucrez, chiar dacă aparent îi schimb sensul vorbei sale, eu cu monștri proprii propun o luptă. Nu ce sens ar fi intenționat X să îmi comunice, ci maximul pe care îl extrag eu din asta.
          Nu iese ușor. Poate o zi e prea puțin, poate ar trebui vreo 2-3 pentru a putea face măcar primii pași…

          1. Doi pași înapoi și dat de trei ori peste cap, precum în basmele cu zmei. 😀 😀 😀

            În ziua de azi se încearcă ruperea din context a informației, iar tu vrei recadrarea, introducerea în contextul lărgit posibil, pentru a extrage mai multă informație și eventual de mai bună calitate și utilitate. În cazul acesta nu ai monștri proprii, ci doar un pitic, acela care dorește schimbarea în bine a lumii. Și-mi place asta!
            Ai dreptate, exercițiul este complex și cere timp.

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.