alegeri, rânduri de gânduri

Fericirea este o alegere

Fericirea este o alegere – a fiecăruia dintre noi, independent.

Fericirea mea nu depinde de alții. Și chiar de nu voi putea spune că nu mă afectează modul în care cei din jurul meu interacționează cu mine, în aceeași măsură știu că fericirea mea nu depinde de aceștia, ci de mine.

Fericirea mea nu este legată de evenimentele prin care trec, de ceea ce „mi se întâmplă”. Și chiar de nu voi putea spune că nu mă afectează ceea se întâmplă independent de voința mea, în aceeași măsură știu că fericirea mea depinde de modul în care percep eu realitatea, de cum înțeleg, de cum învăț, și mai ales cum aleg să reacționez.

Fericirea mea nu așteaptă ca altcineva să o creeze pentru mine și să mi-o aducă drept cadou.

Fericirea mea nu se plânge „vai cât de nefericită sunt” nici măcar atunci când simte neliniște în perioade dificile, pentru că știe că așa n-ar face decât să se afunde într-o stare gri din care să lupte mai târziu să iasă.

Fericirea mea… nu a fost mereu așa, dar a învățat cum să fie, cum să devină, cum să se refacă, cum să se ridice din praful de pe jos, cum să râdă din toată inima, cum să accepte ajutor pentru a alerga mai repede. De aceea scriu aici, acum, aceste rânduri. Pentru că dacă, întâmplător, tu dragă cititor sau cititoare, cochetezi în aceste momente cu tristețea sau te-a prins în capcană vreo stare înnorată, să știi că se poate. Poți fi altfel, poți fi zâmbet și soare, poți să faci astfel încât să îți fie bine și apoi să le spui și altora cum ai făcut.

Ai un singur lucru de făcut: când încep să îți roiască începuturi de gânduri de genul: eu nu-s… eu n-am… eu nu pot… când îți vin aceste gânduri, ai grijă să stai la pândă să le prinzi în plasă și să nu le termini de gândit. Nu le mai formula, oprește-le la timp, transformă-le în alte propoziții care să nu aibă legătură cu ceea ce voiai să spui. Fă ceva surprinzător de diferit, uimește-ți mintea cu un gând atât de inedit, să o faci să uite că avea de gând să te întristeze. Dă-i un apus de soare privit de pe un munte care se ridică din mare. Dă-i un zbor cu parapanta. Dă-i ceva uimitor, frumos, palpitant, dă-i ceea ce știi tu că ar avea nevoie.

Sunt așa cum îmi spun că sunt. Iar eu mă cred pe mine însămi, nu-i așa? De ce nu aș face asta, până la urmă, chiar de aș avea dubii, pe mine mă cred cel mai mult.

Dacă îmi spun că sunt fericită, atunci sunt. Și dacă sunt fericită, pot depăși mult mai ușor toate acele provocări pe care mi-ar fi fost ceva mai greu să le trec dacă aș fi făcut-o crezându-mă nefericită. Are sens? Are! Chiar are.

Alege să fii fericit, fericită! Alege să fii așa, pentru că chiar este o alegere. Una atât de simplă, deși o credem complicată. O alegere despre care nu ne învață la școală și despre care, în cele mai multe cazuri, nu au știut să ne învețe nici părinții, nici bunicii. Dar generațiile se schimbă. Creștem și devenim la rândul nostru sursă de informații pentru cei la început de drum. Este un lucru îmbucurător. Noile generații au șansa de a ști cum să gestioneze emoțiile, cum să o ia pe drumul drept în loc de unul întortocheat și inutil.

Alege să fii fericit, fericită! Alege să te simți astfel. Alege să îți vorbești doar despre fericire. Alege drumul care te ajută să mergi mai departe, să ieși din cercul care vrea cu disperare să te țină în loc. Pentru că locul tău e departe, foarte departe, unde sunt zâmbete, împliniri, dăruire, prietenie, iubire, grijă, acolo unde poți să te desfășori și mai bine, acolo unde descoperi câte poți face mai bine, mai frumos, mai mult și pentru alții.

Iar tu dragă cititor, cititoare, de știi de aceste lucruri, cred că deja le spui și altora, nu-i așa? Ai vreun secret anume pentru fericire? Împărtășește-l cu noi. Fericirea ne susține echilibrul de care avem nevoie pentru a realiza lucruri minunate împreună. Și chiar cred că sunt multe de realizat în această lume. Avem nevoie doar de un strop de voință și dorință. Și strop lângă strop, zi de zi, lună de lună, an de an, om cu om, se face un ocean. Iar un ocean are o forță extraordinară.

Cu drag,

Ius

2 thoughts on “Fericirea este o alegere

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.