recomand

Ai o rutină pentru siguranța online?

Te conectezi la internet. De pe calculator, de pe telefon, de pe tabletă. Tehnologia e evoluat suficient de mult cât să ne permită o libertate de navigare și prezență virtuală foarte mare. Dar ce facem cu ea și cum o folosim?

Nu mă voi referi în continuare la timpul zilnic sau săptămânal alocat.

Nu mă voi referi în continuare la credibilitatea informațiilor accesate.

Mă voi referi astăzi la unul dintre riscurile asociate acestui domeniu al vieții. Ți-ai instalat un program sau o aplicație cu care să scanezi aparatul, să verifici că nu a prins din zbor vreun virus?

Dacă ai instalat și folosești, felicitări! Spune și altora să o facă.

Dacă ai instalat și nu folosești, ce te oprește? Începe chiar de azi o rutină de control. După ceva timp îți va intra în reflex. Nu-ți ia decât foarte puțin timp și s-ar putea să îți fie de folos. Cu titlu de exemplu, eu folosesc Orange Antivirus, și Bitdefender. Poți opta pentru ele sau pentru orice altă soluție care îți este potrivită. Fără copii de la alții, doar originale pentru așa ceva! Siguranța ta foarte importantă, pentru tine și nu numai. Începe de azi, apoi poți să o faci legând această activitate de altceva cu recurență săptămânală (orice, de la mersul la biserică duminica, la pornitul mașinii de spălat rufe, la drumul către sala de sport, orice activitate pe care o ai deja în reflex).

Dacă nu ai instalat și nici nu te gândești să folosești un antivirus, atunci ar fi bine să știi că atunci când îți este furată identitatea, prietenii tăi virtuali nu vor ști. Și îi vei afecta pe alții, fără să vrei. Pentru că până în clipa în care își vor da seama că în spatele numelui și pozei tale din online nu ești tu, s-ar putea să fi furnizat deja informații care nu trebuiau să ajungă la străini, sau să fie păcăliți. Și asta doar pentru că ți-au acordat încredere – deci, de ce să îi pui în acestă situație?

Să mai adaug vreo concluzie? Nu 🙂 doar voi repeta trei cuvinte: antivirus, azi, săptămânal.

[sursa foto]

5 thoughts on “Ai o rutină pentru siguranța online?

 1. Mă întreb: mai există oameni care nu au un antivirus instalat și activ pe sistemul de operare? Niciodată nu ești perfect sigur atunci când navighezi pe internet.

 2. Aici aduci foarte bine vorba si despre responsabilitate. Pentru cei care nu o au este ncesara si o educatie. Insa cei mai multi nu o accepta si fiecare invata numai din propriile experiente neplacute. Cum poti face altfel decat sa te feresti singur?

  1. Te poţi feri atâta timp cât ţine de tine. Dar dacă, de exemplu, contul unui prieten este hack-uit, şi tu vorbeşti cu bună încredere cu un străin, ce mai poţi face? De aceea este benefic, cred eu, ca fiecare dintre noi să se asigure că în cercul apropiaţilor oamenii ştiu ce au de făcut. Nu mă gândesc că ar fi cu bună ştiinţă iresponsabili, dar pot fi naivi.
   Şi… da, din proprie experiență înveţi cel mai bine, o ştiu. A fost cu mult timp în urmă, dar amintirea mailurilor pierdute o mai am. De aceea nu vreau să ştie şi alţii cum este.

   1. Iustina, stiu bine ce spui. Eu cam am fost printre primii, dintre cei cunoscuti zic, care am descoperit programele antivirus si le-am instalat la inceputuri si pe calculatoarele altora. Si Internetul de atunci nu era ca cel de acum cat nici numarul utilizatorilor 🙂
    Fiecare ar trebui sa aiba minime cunostinte despre existenta spyware,malware,virus,worms,adware-uri si alte astfel de minuni cat si despre faptul ca odata iesit in Internet esti, ca sa spun asa… ca un miel de Pasti. 🙂

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.