rânduri de gânduri

vederea selectivă

Vederea selectivă mi se pare un fenomen fascinant. Nici măcar nu știu dacă așa se numește cu adevărat. Dar știți la ce mă refer. Te trage de mânecă la momentul potrivit. Se joacă și scoate la iveală coincidențele. E în stare să îți prindă mintea într-un spațiu limitat, în glumă.

Sunt zile când vezi nu vezi dincolo de ceea ce îți este cunoscut, dincolo de ceea ce recunoști din tine în ceilalți. Sunt zile în care umbli teleghidat pe străzi, reușind cumva să închizi fiecare zi și să o începi pe următoarea. Iar zilele nu sunt zile, sunt ani întregi.

Sunt zile în care te împiedici de aceleași lucruri în zeci de forme. Și te miri cum de nu le-ai văzut până atunci. Căci în aceste momente par evidente. Culori, mașini, sigle, balcoane din fier forjat, florării, cărucioare, iar lista poate fi completată cu orice poarta un nume.

Printre toate zilele acestea, de un fel sau altul, alunec și îmi găsesc drumul printre pereții înalți ai labirintului… încercând să îmi dau seama cum să fac de acum înainte… cum să găsesc mai devreme indiciile, cum să văd cu adevărat atunci când privesc, cum să înțeleg altfel decât urmând conceptele clasice despre viață, lună și stele sau tot ce am crezut până acum că știu. Vederea selectivă așteaptă să fie utilizată înțelept.

3 thoughts on “vederea selectivă

  1. La un moment dat, cineva din Anglia mi-a spus ca nu a vazut niciodata Londra asa cum am surprins-o in fotografiile mele!
    Citind articolul tau, ma gandeam ca putem vedea toate lucrurile minunate sau deosebite din jurul nostru pasind ca niste turisti, sau ca niste calatori in cautare de frumos!
    In zilele cand nu suntem calatori, suntem probabil noi insine in compania propriilor ganduri, griji si indatoriri…
    Mi-am adus aminte de reclama aceea la cafea, cea in care personajul e dus in somn „de nas” de aroma cafelei, direct din pat pana pe terasa la care cineva servea cafeaua, trecand cu succes cu ochii inchisi peste tot felul de obstacole si capcane!

    1. E un exemplu foarte bun. Omul-turist plin de curiozitate află mai multe decât cel care aleargă cu treabă. Îmi place, când am ocazia, să mă uit la clădirile din jurul meu ca și cum le-aș vedea pentru prima dată. Mai ales în zonele cu case vechi. Și chiar simt că redescopăr locurile.

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.