Comments

 1. Lăsând deoparte problematicul ”fiindcă”, dacă elevul vede că subiectele nu sunt foate bine gândite, să zicem, de ce nu îşi dă silinţa la compunere sau la exprimarea opiniei sale despre poezia dată? Pentru că nu ştie ce înseamnă cuvântul ”contemporan” şi pentru că – citez: ”Textul era mult peste nivelul de vârstă și capacitatea de înțelegere a unui copil de 14 ani”. Înduioşător!

  1. Au trecut mulţi ani de când am avut eu însămi 14 ani. Dar, din câte am înţeles, nimic nu s-a schimbat. Elevul nu trebuie să îşi dea silinţa să îşi exprime opinia lui, ci opinia oficială, pe care trebuie să şi-o asume. Adică este apreciat atunci când comentează aşa cum „trebuie”, copiind tipare şi ţinându-şi gura, că nu dă bine să îşi spună punctul de vedere.

   În al doilea rând, da şi nu. Un copil de 14 ani are suficientă capacitate de înţelegere pentru a putea supravieţui în viaţă, dar nu suficientă pentru a empatiza cu autorul. Serios, sunt suficient adulţi şcoliţi, care în adâncul sufletului nu au înţeles cu adevărat anumite opere literare.

   Excludem din start din această discuţie puturoşii care nu vor să înveţe.

 2. Eu cred ca sunt foarte multi elevi care nu pot intelege exact cerintele examenelor pentru ca au limite, chiar carente uriase.
  Iar cei care le inteleg sunt de mai multe feluri:
  – care invata si stiu sa le rezolve exact cum se cere
  – care sunt inteligenti dar nu prea invata si ametesc rezolvarile subiectelor sau
  – mai sunt copii care invata, au toata bunavointa dar nu reusesc sa se incadreze in „tipar” pentru ca isi pun probleme, gandesc putin prea mult.
  Sincer, habar n-am cum e mai bine. Iar cata vreme se pune accent pe acest „tipar”, situatia va fi mereu aceeasi.
  Ce nu inteleg eu e de ce parintii vor neaparat ca ai lor copii sa fie printre primii. De ce nu-s constienti ca nu toti pot fi primii… Nu asta e foarte important in viata. Vorbesc din punctul de vedere al unui premiant. Din clasa I pana la sf. liceului…si nu cred ca mi-a folosit la ceva.

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.