rânduri de gânduri, recomand

dreptul de a avea obligaţii

e7e6de54a729a9cf1f143168a84c666aDrepturi și obligații. Le avem, le-am moştenit, le-am dobândit.

Reguli şi excepţii. Cărora ne supunem sau pe care le încălcăm.

Opinii. Pe care le emitem sau le ascultăm.

Avem obligaţii pe care evităm să le onorăm. Avem drepturi pe care omitem să le folosim. Pentru că… ei bine, asta e simplu, găsim explicaţii rapid şi suficient de complex cât să fim lăsaţi în pace un timp. Doar că… uitam că unii au luptat pentru ca noi să avem tot ceea ce considerăm că ni se cuvine pur şi simplu. Ignorăm de atâtea ori faptul că vremurile schimbă obiceiurile şi că siguranţa zilei de astăzi ar putea să nu mai exite mâine. Ceea ce dispare în mod natural are slabe şanse să reapară. De aceea, obiceiurile bune trebuie păstrate. De aceea, drepturile trebuie folosite. De aceea, avem obligaţia de a ne folosi drepturile.

Drepturile noastre mărunte – de a ne spune părerea, de a vota, de a influenţa, de a alege, de a nu lăsa lucrurile la voia întamplării – sunt cele care ne definesc, împărţindu-ne în două cete. Una e de nepăsători. Nu neapărat că nu ne-ar păsa, dar cât timp ne pasă dar nu ridicăm un deget, nu suntem cu nimic mai buni. Poate de aceea îi apreciez şi mai mult pe care se luptă să mute munţii din loc, pe cei care fac ceva, pe cei pentru care actele voluntare şi dezinteresate sunt la ordinea zilei, pe cei care măcar încearcă.

Şi atunci? Măcar să îi susţinem ar fi potrivit, nu-i aşa? Nu doar pentru importanţa alegerii de acum, ci şi pentru a asigura continuitatea unor bune obiceiuri.

Luna aceasta mă gândesc la două lucruri:

– la proiectul Semn spre carte, care este acum înscris in Ţara lui Andrei (se poate vota până in 15 mai)

– la declaraţia 230, cea prin care se redirecţionează 2% din impozit (se depune până în 23 mai) pentru un caz pe care vreţi să îl susţineţi

Timp consumat? 5, maxim 10 minute pentru fiecare în parte.

Rezultatul implicării? Înclinarea balanţei în direcţia pe care o doreşti. E mai mult decât o oportunitate. E mult mai mult decât un drept. E o obligaţie de a face ceea ce trebuie.

Părerea mea, alegerea voastră. Dar sunt sigură că acei cărora mă adresez au prins mesajul. 10 minute, acum. Contez pe voi pentru o lume cel puţin la fel de frumoasă ca asta 😉 Trebuie doar să menţinem viu ceea ce avem.

2 thoughts on “dreptul de a avea obligaţii

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.