rânduri de gânduri

nu-i nimic în neregulă

„Multe lucruri sunt violente, dar nimic mai violent ca omul.” – Sofocle

„Sărmana limbă românească! Nu mai este cum ar fi trebuit să fie, o plantă cultivată! A ajuns o buruiană sălbatică!… Multe vânturi au bătut-o! Odată o bătea vântul franţuzesc; apoi o bate vântul nemţesc: noroc că mai are rădăcini adânci, altminteri i s-ar stârpi soiul. Şi ar fi păcat de ea fiindcă (nu că o laud eu), îngrijită, cu flori frumoase şi ce rod sănătos ar da această voinică buruiană dispreţuită, cu care de veacuri s-a hrănit sufletul unui întreg neam de oameni! Care cum se scoală astăzi o calcă-n picioare şi, drept îngrijire, chip şi seamă, şi spre păstrare, o opăresc cu cerneală de scris şi de tipar; şi ea rabdă, ţinându-şi ascunsă puterea de viaţă în rădăcinile-i adânci, cât şi-o mai putea-o ţine şi acolo; căci şi acolo a-nceput s-o prigonească şi s-o ajungă soarta rea prin aşa-numitele „metode moderne”.” – I.L. Caragiale

„Copiii români sunt încărcați cu materii atât de multe și atât de diverse, încât nici profesorii, nici școlarii nu se pot orienta în capetele lor. Acești copii nu învață nimic, pentru că memoria nu păstrează nimic nepriceput, nerumegat, unde interesul viu și judecata copilului n-au jucat nici un rol. Singurul efect al încărcării memoriei cu lucruri pe care nu le poate mistui e sila și scârba copilului de carte. La acest rezultat au ajuns aproape toate școalele la noi. Vezi tineri care au învățat latinește, grecește, istoria universală, logică și psihologie, științe naturale, geografie în toate clasele, drept administrativ, economie politică, au trecut bacalaureatul și… cu toate astea, nu știu a scrie o frază corectă, iar a doua zi după ce au părăsit școala au uitat tot” – Mihai Eminescu în ziarul Timpul, la 25 octombrie 1878.

„Omul a ajuns un semizeu tehnic înainte ca, din punct de vedere moral, să fi coborât de tot din copac.”— Jean Rostand

 

Nu-i nimic în neregulă cu noi. Nici cu noi, românii, nici cu noi, cei din sec XXI. Așa am fost mereu. Ce e în neregulă, e că nu ne vindecăm… Nu-i nimic în neregulă cu noi. Cât timp tot ceea ce e în neregulă nu devine regula tuturor. Cât timp încercăm, totuși, să schimbăm ceva.

 

citate alese de aici si aici, din dilema veche si de la Elly 

5 thoughts on “nu-i nimic în neregulă

    1. Este trist ca toate acele vorbe sunt actuale… Ele imi ramasesera in cap, dar incercand sa ma asigur ca am scris citatele corect, am parcurs foarte multe alte citate… si e incredibil cat a ramas omul de om si imperfect. Vorba aia cu „pe vremea mea, nu se intampla asa ceva…” nu sta tocmai in picioare. Sunt lucruri care s-au modificat, dar in mare parte problemele sunt aceleasi.

  1. Adevarat, din pacate.
    Postasem si eu pe FB acel text al lui Eminescu chiar pe 15 ianuarie.
    Iar pe blog am scris despre tot ceva legat de situatia respectiva. http://dragosteoarba.blogspot.ro/2014/01/mizeria-de-sub-pres.html
    Nici n-am avut timp sa raspund oamenilor la comentarii si-mi pare rau. Problema e ca mesajul n-a fost exact inteles de catre toti cititorii si comentatorii si nu prea stiu de ce. De fapt cred ca stiu. Din cam acelasi motiv pentru care un text, cat de bun si relevant ar fi, e citit de multe ori in diagonala.
    Nu-mi sta in fire, eu daca am mers undeva sa citesc o fac serios si tot foarte serios comentez, chiar daca se intampla sa ajung mai rar din cauza timpului.

    1. Îmi aduc aminte articolul, îl citisem în drum spre grădiniță (prinsesem loc în tramvai 🙂 ) și chiar vroiam să comentez ceva… apoi am renunțat. Până la urmă, eu pot vorbi doar din ceea ce am văzut în jur, voi ajunge să fiu prinsă în sistem abia în peste unu-doi ani, și abia atunci voi putea vorbi în cunoștință de cauză.
      Poate asta e o parte din problema comentariilor, chiar dacă nu sunt citite pe diagonală. Le trecem prin filtrul personal, le dăm propria interpretare. Dacă mai avem și vreo experiență neplăcută de curând (care are legătură cu articolul), subiectivismul intră în funcțiune.

      1. Accept subiectivismul, e foarte normal sa existe. Dar sa mi se arunce in carca faptul ca de fapt prin articol cica am dat in cadrele didactice…asta chiar n-am inteles. De acee ziceam ca nu a prea fost priceput de toata lumea.

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.