recomand

Ce este ShoeBox? sau cum poți face fericit un copil. dăruiește.

Au mai rămas mai puțin de două săptămâni din noiembrie, apoi „luna cadourilor” își intră în drepturi. Companiile vin cu oferte, oamenii cu ceva mai multă omenie. Cam acesta este comportamentul standard din aceste vremuri.

Ca și consumatori, aruncăm un ochi, poate și un ban, către Black Friday, cu diverse variante de anticipare, idei care mai de care mai variate care urmăresc creșterea vânzărilor. Să zicem că e o relație win-win între cei care vând și cei care cumpără. Asta cât timp nu se transformă în cumpărături de impuls, făcute doar pentru un preț bun.

Ca și oameni, putem să facem mai multe, iar acest lucru este facilitat de proiectul ShoeBox 2013.  

640x90

Ce este ShoeBox? Este o inițiativă de ajutorare a copiilor orfani, proveniți din familii dezorganizate sau prea sărace ca să își permită astfel de bucurii, cum sunt cadourile.

Iată de ce ai nevoie:

  • o cutie goală de pantofi (corpul și capacul).
  • hârtie de împachetat cadouri; există multe modele frumoase pentru perioada Crăciunului/Sărbătorilor de iarnă
  • foarfecă/cutter, scoci
  • să aloci timp si bani pentru cumpărături sau sortarea lucrurilor din casă pe care vrei să le dăruiești
  • dăruire, răbdare, omenie…

Tutorial pentru împachetarea cutiei: aici.

Se invelește frumos în hârtie cutia și capacul ei, fiecare separat, apoi pui în cutie tot ce ai pe suflet să cumperi sau ai prin casă și poți dărui.

Mai exact, ce poți pune în cutie? Iată câteva sugestii de la echipa care se ocupă de acest proiect:

    • dulciuri (ex.ciocolată, biscuiți, napolitane), dar NU ceva perisabil (ex.banane, portocale, iaurt)
    • articole școlare: caiete de scris, creioane colorate, un ghiozdan, un penar sau orice altceva
    • jucării potrivite pentru vârsta și sexul copilului
    • produse de igienă personală: perie și pastă de dinți, săpun, șampon, gel de duș, absorbante (în fiecare an am observat că fetele aveau mare nevoie de așa ceva)
    • o felicitare de Crăciun pe care să scrii câteva rânduri pentru copilul care va primi cutia de la tine (ești liber să pui datele tale de contact și să păstrați legătura și pe viitor)
    • articole de îmbrăcăminte: un fular, căciula, ciorapi groși, mănuși sau orice altceva de acest fel, nou sau purtat dar care să arate bine, să nu fie rupt, pătat sau deteriorat
    • poate o lumânare parfumată care să le amintească și lor de mireasma Crăciunului, însă fără chibrituri, nu cumva copiii să facă vreo isprava… Lumânarea nu trebuie sa fie neapărat ceva “fancy”, ci una “folosibilă” (multi dintre ei NU au nici măcar curent electric)
    • orice alt cadou de care știți că s-ar bucura copiii voștri sau de care v-ați fi bucurat voi dacă erați în locul lor

Este un cadou. Gândiți-vă cum este pentru voi momentul primirii unui cadou, desfacerea acestuia și bucuria descoperirii conținutului. La fel ar trebui să fie și pentru copilul care deschide cadoul.

Termenul limită pentru colectarea cutiilor: 13 decembrie.

Iată ce detalii și sugestii ne mai dau cei care se ocupă de acest proiect, prin prisma experienței din anii trecuți:

  • Puteți pune în cutie tot ce intră, ce vreți și ce credeți că îi trebuie unui copil de vârsta și sexul pentru care aveți pe inimă să cumpărați ceva.
  • Campania se numește ShoeBox (cutie de pantofi) – deci vă rog să vă limitați la lucruri care pot intra într-o astfel de cutie. Nu aduceți pungi, saci, sacoșe, bibelouri, dulapuri, frigidere, televizoare sau cuptoare cu microunde. NU suntem asociație sau fundație și nu le putem primi legal în custodie. Dacă aveți așa ceva de dat, scrieți-ne un mail și vă punem în legatură cu partenerii noștri care pot primi și distribui legal și după nevoi și aceste produse.
  • Dacă aveți o grupă de vârsta și genul copilului pentru care va gândiți să faceți cutia, încercați să sortați produsele să poată fi folosite când sunt primite (mărimi corespunzătoare la hăinuțe etc)
  • Acum ajung la o chestiune sensibila: nu puneți în cutii lucruri pe care nu v-ar place nici vouă să le primiți. Lucrurile care nu mai pot fi folosite au un loc pe care îl cunoaștem cu toții: se aruncă la gunoi. Fă un cadou asa cum ți-ar place să-l primești și tu, nu fă curățenie în casă pentru ca mai apoi să dai ce e “de aruncat”.

Vă rog să nu puneți alimente perisabile (ex.portocale, iaurt) sau care s-ar putea deteriora/desface în timpul manipulării (ex.compot de casă în borcan de sticlă).

Copiii sunt între 2-18 ani fete și băieți.

Nu lipiți capacele pe cutii, se vor lipi în momentul în care veniți cu ele la centrele de colectare, când se vor lipi și etichetele speciale cu vârsta și sexul copilului pentru care ați pregătit cutia/cutiile. Completați numele și adresa de email pe tabelul care vi se va înmâna, pentru ca să vă putem mai apoi da de știre despre unde și la cine a ajuns cutia voastră.

 

Unde se pot trimite coletele? Click aici și aici.

Pentru cei care sunteți din alte localități în care nu există încă centre de colectare și doriți să trimiteți cutii prin postă/curier, aici găsiți numele și adresa unde le puteți trimite. Tot pe același link puteți găsi detalii de contact, în cazul în localitatea voastră încă nu există un centru de colectare ShoeBox și vreți să vă implicați. Sau dacă ați identificat nevoi și locații unde să fie duse cutii, dacă știți, în zona în care locuiți, copii aflați în nevoie (instituționalizați sau nu), vă puteți adresa unui coordonator din locația cea mai apropiată de tine să putem ajuta.

Mi se pare un lucru foarte bun. Există un cadru organizat, există planuri exacte despre ce și cum trebuie să se întâmple și există oameni care și-au asumat rolul de a coordona această acțiune, ceea ce nu este deloc ușor, în condițiile în care majoritatea oamenilor se ocupă doar de propria familie în această perioadă. Să luăm exemplu de la ei. Să ne implicăm, cel puțin în măsura în care ne este la îndemână să o facem și, de ce nu, să încercăm chiar să ne depășim limitele, s-ar putea să avem surprize plăcute ;). 

1 thought on “Ce este ShoeBox? sau cum poți face fericit un copil. dăruiește.

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.