rânduri de gânduri, un strop de artă

ne încălzim cu rece

Am început de curând să caut să aflu cum se pictează în secolul nostru, ce îi influenţează pe artiştii zilelor noastre şi încercam un exerciţiu de imaginaţie despre ce ar putea supravieţui în timp. Vroiam să vin în continuarea unui articol recent şi aveam deja câteva idei şi surse de inspiraţie. Am aterizat însă pe google şi am tastat modern art paintings. Ceea ce am găsit m-a pus pe gânduri.

Culori, forme – da. Dorinţă de evadare – multă. Sufet – nu-l văd. Pasiune – nu prea văd. Rece – din belşug. Asta am văzut eu, asta am simţit eu. Poate că e seară, poate că e prea târziu sau poate sunt eu mai îngândurată acum. Dar nu tocmai asta ar fi trebuit să facă arta, în orice formă a ei? Să mă scoată din starea mea, să mă ducă într-o reverie? Să mă arunce într-o neaşteptată bucurie sau să îmi trezească vreo stare de deprimare ascunsă sub preş? În schimb… mă lasă rece. Sau poate chiar este un semnal, un strigăt de ajutor al unei lumi ajunsă în impas. O lume care nu ştie încotro să o apuce. O lume pe care trebuie să o ascultăm, să o înţelegem, să o vindecăm. Să o luăm în braţe şi să îi alinăm durerile, aşa cum o mamă îşi ţine în braţe pruncul.

modern_art_1 modern_art_2 modern_art_3 modern_art_4

4 thoughts on “ne încălzim cu rece

  1. As putea spune ca arta indeosebi pictura tine de „frumos” dar nu tot ce e frumos imi place si mie, imi place da atunci cind imi rascoleste ceva din nauntrul meu cum zici tu… ce vreau sa zic defapt este ca printro singura cautare pe google nu poti gasi tablouri cu picturi care sa trezeasca acel ceva in tine, pentru asta e nevoie de putina cunostinta in domeniu. Picturile postate mai sus de tine sunt mai toate niste kichiuri comerciale adica facute de dragul de a fi vindute.

    1. Mie mi s-ar parea normal sa gasesc pe google si lucruri ok, care sa mearga la suflet. De ce sa nu am aceste asteptari de la google? Daca ne limitam asteptarile… asta o sa primim in cele din urma.
      Pe de alta parte, asta am vrut sa aflu: ce se incadreaza la arta moderna? Pana la urma, kitch-ul e kitch si nu discutabil, e evident. Ce e discutabil tine epoca si tendinte, de interpretari si elemente de noutate. Iar dintre tot ce se ‘produce’ acum, cu talent sa pe banda rulanta, va supravietui in timp… calitatea? Sper. Dar nu avem garantie. Si mi-e teama ca vor supravietui cele comerciale, cat timp sunt promovate.

  2. arta moderna sau arta reinterpretata, are in cazul unora motivatii de ordin material, ti-l imaginezei pe Klimt intrebandu-se ”ce as putea sa pictez si sa se si vanda? ” dar nu cred ca toti artistii moderni au asemenea motivatii, ci doar sufletul lor e pe alte frecvente fata de ce te asteptai

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.