povesti, parinti, copii, rânduri de gânduri

alb și negru

comparatieAlb și negru. Contrast și completare. Opoziție și tandem. Mergem împreună, pentru ca mai apoi să ne despărțim. Eu voi alerga în cercuri invizibile, iar tu vei sări peste nori pe care doar tu îi știi. Vom fi un cuplu inedit, nu-i așa?

Astfel poate porni o poveste. Una despre dans, prietenie și visare.

Tot astfel poate porni ziua când prietenia se rupe, și noi am intrăm în competiție.

Tot asa și în viață. Legăm prietenii. Unele vor tine o viață, altele se vor stinge treptat, unele vor rămâne o amintire frumoasă, altele nu. Timpul va trece și ne va lămuri cândva ce a meritat și ce nu, când ne-am agitat mai mult decât era cazul sau când am pierdut oameni sinceri pentru că nu le-am acordat suficient din timpul nostru. Cert este că nu mai putem da timpul înapoi. Chiar dacă reluam după un timp o relație, chiar dacă încercăm să o reparam, nu va mai fi la fel.

Ajung din când în când să îmi pun întrebarea: cum să fac lucrurile altfel, măcar de acum înainte? Cum să îmi învăț copilul să aleagă înțelept, să facă mai puține greșeli decât mine? Este greu să dau un răspuns exact la vreuna din aceste întrebări. Și oricâte concluzii valoroase aș trage, mereu contextul este cel care schimbă deciziile într-o clipă.

Viața nu e doar în alb și negru, are o mulțime de nuanțe de gri, multiplicate cu numărul de persoane cu care interacționezi, ridicate la putere cu numărul de evenimente, probleme sau bucurii pe care le duci cu tine. Câte decizii ar avea alt final dacă le-ai lua o lună sau un an mai târziu, sau poate dacă ai fi avut șansa să alegi cu tot atâta timp în urmă, sau dacă nu ți s-ar fi trântit o ușă în nas de dimineață, sau pur și simplu dacă ți-a zâmbit soarele în cafea de dimineață.

Și dacă pentru mine personal pot să trag linie, să îmi accept în totalitate toate deciziile de până acum, cum să fac să transmit peste generații lecția despre cum ne alegem prietenii ? Nu știu ce să îmi răspund, mai ales că știu bine că fiecare învață din propriile greșeli, și mult prea puțin din ale altora. O să aleg doar… să ii fiu aproape, orice ar fi. Este cel mai bun lucru pe care îl pot face.

Tagged , ,

Loc pentru dialog - nu ezita să-ți spui părerea!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.